Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wieprzowina nie w smak

Wieprzowina nie w smak

Pierwsze obniżki już zawitały do giełdowych ceduł. 9-cio złotowe stawki za kilogram karkówki z kością, były nie do przyjęcia dla potencjalnych klientów, a to zaowocowało zerową sprzedażą w ubiegłym tygodniu.

Dlatego dzisiaj, jeśli ktoś chce sprzedać karkówkę z kością, musi liczyć się ze spadkiem ceny do 8 złotych. Udaje się handlować łopatką, schabem i przodkami, ale są to bardzo wyważone transakcje. Pozostałe elementy, m.in. szynka czy mięsa drobne, nie znajdują nabywców w ogóle. Przetwórcy nie kupują nic ponad to, co jest im niezbędne - jeśli ktoś przerabia konkretne elementy, to tylko je kupuje.

O zakupach na letni sezon na razie nikt nie myśli, bo pogoda zdecydowanie nie sprzyja zwiększonemu spożyciu mięsa. Przetwórcy martwią się więc tym, gdzie upłynnić już posiadany towar, a nie myślą o robieniu zapasów. Sprzedaży nie sprzyjają też wysokie ceny, bo karkówka jest na razie jedynym elementem, który jest tańszy niż tydzień temu. Pozostałe są niestety albo na wysokich poziomach z ubiegłego tygodnia, albo są jeszcze droższe.


Elementy wieprzowe

ceny transakcyjne        zł/kg

łopatka z kością        5,80 - 6,00

przodki             6,40 - 6,60

karkówka z kością             7,80 - 8,00

schab bez kości        14,00 - 14,50

Źródło: Agrobiznes, TVP