Ceny zbóż, notowania, aktualności

Rzepak pod ochroną

Rzepak pod ochroną

Próg szkodliwości dla słodyszka rzepakowego w fazie zwartego kwiatostanu to 1 słodyszek na 1 roślinę, w fazie kwitnienia 3 -5 słodyszki na 1 roślinie.


W roku ubiegłym duże uszkodzenia plonów następowały na wskutek żerowania pryszczarka kapustnika (w sezonie wystąpiło 1 pokolenie zimujące oraz 5-6 pokoleń letnich). Próg szkodliwości to 1 dorosły owad pryszczarka na 4 rośliny rzepaku. Zauważono, że pryszczarek sam nakłuwa młode łuszczyny rzepaku składając tam jaja, po wylęgnięciu larwy żerują w łuszczynach uszkadzają nasiona rzepaku.

Na przełomie kwietnia i maja pojawia się chowacz podobnik próg szkodliwości to 4 chrząszcze na 25 roślinach.

Należy zwalczać w/w szkodniki mając na uwadze progi szkodliwości należy używać insektycydów z dużą ostrożnością tak aby nie truć pszczół.

Badania prowadzone w 2009 r. potwierdziły występowanie odporności słodyszka na większość peretroidów. Stosując preparaty do zwalczania szkodników należy zmieniać substancje czynne każdy zabieg wykonać preparatem o różnych substancjach czynnych.

Przy wykonywaniu zabiegów zwracać uwagę na temperatury, nie stosować peretroidów w temperaturach powyżej 25o C. Zwracać uwagę przy szkodnikach łuszczynowych  na preparaty , które są mało szkodliwe dla pszczół.

Duży wpływ na obniżenie plonu rzepaku mają występujące choroby grzybowe.

Drugi zabieg grzybobójczy: wykonujemy w okresie od żółtego pąka rzepaku do początku opadania płatków kwiatowych. preparatem, który zapewni nam dobre działanie lecznicze i długi okres ochrony.

Preparaty grzybobójcze działają na choroby w zależności od warunków pogodowych od 6-8 tygodni. Wykonane badania w latach 2007-2009 wykazują, że stosowanie zabiegów zwalczających choroby grzybowe przyczynia się do wzrostu plonu od 4-8dt/ha w zależności od warunków pogodowych i agrotechnicznych.

W tym roku występujące wiosną przymrozki, brak opadów i susza były niekorzystne zarówno dla roślin rzepaku jak i grzybów, które mogły porazić rzepak. W niektórych rejonach rolnicy nie stosowali z powodu suszy i zimna I zabiegu grzybobójczego. Opady występujące w maju spowodują szybki rozwój chorób grzybowych szczególnie, gdy wzrosną temperatury powyżej 20oC. w fazie gdy rzepak kwitnie i będzie tworzył łuszczyny.

Proces uszkadzania uprawianych w Polsce odmian rzepaku przez agrofagi ma charakter wielokierunkowy, jednak wśród wielu przyczyn spadku plonowania w pierwszym miejscu, odporność odmian wymienić trzeba znaczenie zmian klimatycznych i fizjologii agrofagów.

Warunki obserwowane w sezonie 2008/9 potwierdzają, że chemiczna ochrona jest niezbędnym elementem uprawie rzepaku bez, której plon na poziomie opłacalności nie może być uzyskany.

Źródło: AgroNews