Ceny zbóż, notowania, aktualności

Krajowe zakłady mięsne podbijają chiński rynek

Krajowe zakłady mięsne podbijają chiński rynek

W Pekinie podpisano protokół, który przybliża polskie firmy z branży mięsnej do wejścia na rynek Chin - mówi Piotr Ziemann, szef projektu Europejski Stół realizowanego przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Podpisanie protokołu stanowi ostatni krok na drodze do eksportu polskiej wieprzowiny do Chin. - Podpisana przez ministra rolnictwa umowa daje polskim producentom szansę na to, żeby na analogicznych zasadach, jak przedsiębiorcy z innych państw unijnych mogli ze swoimi produktami wchodzić na rynek chiński - tłumaczy Piotr ZIemann. - W ciągu najbliższych trzech lat polskie produkty mięsne będą w Szanghaju  mocno promowane - dodaje.

Podkreśla, że polskie mięso jest średnio o 20 proc. tańsze niż chińskie. - Podczas prezentacji i promocji polskiego mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego w Szanghaju importerzy i szefowie chińskińskich organizacji mięsnych wyrazili ogromne zainteresowanie współpracą z polskimi firmami - mówi szef projektu Europejski Stół.

Źródło: Portal Spożywczy