Sytuacja na rynku – drób
W kraju szyki przetwórcom wciąż krzyżuje pogoda. Lepiej jest za to z eksportem.
Za kilogram tuszek kurczaków trzeba teraz zapłacić maksymalnie 5 złotych 10 groszy. Droższe są też ćwiartki, skrzydełka oraz filety z piersi. Rozbieżność cenowa między filetami krajowymi i tymi na eksport sięga 2 złotych za kilogram.
KURCZAKI giełdy towarowe
ceny transakcyjne
zł/kg
tuszki 5,00-5,10
ćwiartki 4,00-4,40
skrzydełka 3,50-4,50
filety (kraj) 11,00-12,00
filety (eksport) 13,00-13,50
Takie różnice w stawkach filetów wynikają z mniejszej chłonności rynku krajowego i dużego zapotrzebowania na drób w Niemczech, Anglii i Holandii, gdzie wysyłamy najwięcej tego asortymentu.nNie bez znaczenia jest tez korzystny dla naszych eksporterów kurs euro.
PODROBY giełdy towarowe
ceny transakcyjne
zł/kg
wątróbka 2,00-2,40
żołądki 2,50-3,20
serca 3,00-4,00
Staniały za to drobiowe skórki oraz mięso mechanicznie odkostnione. Więcej klienci giełd towarowych nie zapłacą też za podroby, na które nie ma teraz większego popytu. Kilogram wątróbek kosztuje maksymalnie 2 złote 40 groszy, a cena żołądków lekko przekracza 3 złote.
Źródło: Agrobiznes TVP