Znamy prognozy dla rynku drobiu na 2010 r.
Na niewielką dynamikę rozwoju produkcji w br. będzie miał nadal wpływ światowy kryzys gospodarczy. Poprawi się jednak opłacalność produkcji na skutek spadku cen zbóż i kosztów hodowli drobiu. Amerykanie szacują, że w 2010 r. wzrośnie import mięsa kurcząt z Chin do 10 tys. ton wobec 3,8 tys. ton w 2009 r.
Eksport z UE będzie musiał sprostać dużej konkurencji na rynku światowym, lecz może skorzystać na obserwowanym ostatnio osłabieniu wartości euro wobec innych walut. Głównym rynkiem zbytu dla unijnego mięsa kurcząt brojlerów pozostanie prawdopodobnie Rosja, zwiększy się znacznie sprzedaż do Hongkongu. Spożycie wewnętrzne mięsa kurcząt, jako najtańszego źródła białka, zmaleje nieznacznie.
Źródło: Portal Spożywczy