Ceny zbóż, notowania, aktualności

PQS

PQS

Zyskać mają na tym wszyscy. Za 10 lat ma w nim uczestniczyć nawet 10% hodowców trzody chlewnej, którzy w zamian będą mogli liczyć na wyższe ceny skupu.

Na szkolenie zgłosiło się około 10 rolników. To niewielu, ale biorąc pod uwagę fakt, że takie spotkania w całym kraju trwają od kilku miesięcy, organizatorzy szacują, że już 3 tysiące osób wie co to jest Pork Quality System.

Dariusz Zakrzewski - zakłady mięsne w Kosowie Lackim: Dla nas to jest bardzo ważne, bo my chcemy pokazać, że kupujemy od polskich rolników i chcemy dotrzeć do konsumenta, że je polskie mięso a nie importowane.

Celem programu jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego. Aby to osiągnąć, szeregu zasad muszą przestrzegać najpierw rolnicy, a potem przetwórcy mięsa. Wszystko po to, aby na produkcie finalnym można było umieścić odpowiedni znak. Towar w sklepach ma być droższy, bo i jakość będzie gwarantowana. Aby konsumenci wiedzieli co to jest PQS planowana jest wart 20 milionów kampania informacyjna.

Witold Choiński - Izba Gospodarcza „Polskie Mięso”: Dzisiaj można powiedzieć, że mięso sprzedawane w Polsce, mięso kulinarne, mięso nieprzetworzone jest mięsem anonimowym. Podchodząc do lady konsument kupuje mięso a nie produkt.

Dla rolnika udział w programie oznacza poniesienie kosztów, aby dostosować swoje gospodarstwo do stawianych wymogów. Ale zdaniem wielu gospodarzy nie jest to zbyt skomplikowane.

Jarosław Sulewski - rolnik: Rolnicy, którzy się dostosowali do produkcji dobrostanu i do warunków unijnych, takich jakie narzucono nam - myślę, że jest to system łatwy do spełnienia.

Teraz trwają starania, aby część z nich hodowcom trzody chlewnej refundować w Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Ale na to potrzebna jest jeszcze zgoda Komisji Europejskiej. Wniosek w tej sprawie Komitet Monitorujący PROW ma wysłać do Brukseli jeszcze w czerwcu.

Źródło: Agrobiznes, TVP