Zero tolerancji
Zaprezentowany raport w Parlamencie Europejskim Ekonomiczny wpływ wprowadzenia progów obecności GMO w konwencjonalnych i ekologicznych nasionach niemałe zamieszanie. Obecnie bowiem producenci żywności muszą informować na opakowaniach o obecności powyżej poziomu 0,9 proc. GMO. Ale koszty utrzymania tego reżimu są niewspółmiernie wysokie do założeń.
Wprowadzenie zasad ewentualnej obecności GMO w konwencjonalnych oraz ekologicznych nasionach dotknie finansowo fermy, elewatory, przetwórców i producentów żywności. komisja Europejska co prawda powoli, ale systematycznie zmierza do rewizji zasady zero tolerancji GMO w nasionach wbrew badaniom IFOAM, co może doprowadzić do wzrostu kosztów.
Aby uchronić żywność przed GMO łatwiej jest zastosować niedopuszczenie GMO w nasiennictwie ze względu na niewielki obszar zaangażowany w produkcję, niż kiedy chce się to robić w produkcji pasz i konwencjonalnej żywności.
Raport podkreśla, że Europa może być samowystarczalna w produkcji nasion, w tym kukurydzy. Nasiona w 100 proc. wolne od GMO są gwarancją ewentualnej możliwości współistnienia upraw GMO z konwencjonalnymi.
Źródło: farmer.pl