Sytuacja na rynku – drób
W ubiegłym tygodniu największym zainteresowaniem kupujących cieszyły się filety z piersi kurczaka, udka i skrzydełka. To podstawowe elementy, które znajdują sporą liczbę nabywców, gdy rozpoczyna się sezon grilowy. Chętnie kupowane były też ćwiartki, ale o szaleństwie sprzedaży trudno było mówić. Brak wzmożonego handlu najbardziej widoczny był zresztą w cenach.
W ciągu ostatnich dwóch tygodni część elementów drożała, część traciła na wartości. Większa podaż filetów z piersi sprawiła, że kilogram potaniał prawie o złotówkę.
Kurczaki -giełdy towarowe
max. Ceny transakcyjne zł/kg
30 kwietnia 2 tygodnie temu
filety z piersi 11,20 12,00
tuszki 4,90 5,00
ćwiartki 4,20 3,80
skrzydła 4,40 3,60
Minimalnie spadły ceny drobiowych tuszek. Za to wzrosły notowania ćwiartek i skrzydeł - te ostatnie były w piątek droższe o 80 groszy za kilogram.
Lekkie zawirowanie cenowe dotknęło rynek podrobów drobiowych.
Podroby z kurczaków
Giełdy towarowe
max. Ceny transakcyjne zł/kg
30 kwietnia 2 tygodnie temu
wątróbki 2,80 2,70
serca 2,80 3,80
żołądki 3,90 3,50
O 40 groszy droższe były w piątek żołądki, o 10 wątróbki.
Aż o złotówkę tańsze okazały się serca. To efekt niewielkiego zainteresowania tym towarem i jednocześnie jego sporej dostępności na rynku.
Źródło: Agrobiznes, TVP