Ceny zbóż, notowania, aktualności

Unijne zakłady zawieszone w eksporcie mięsa do Rosji

Unijne zakłady zawieszone w eksporcie mięsa do Rosji

Powodem embarga jest wykrycie w partiach towarów substancji szkodliwych i zakazanych przez rosyjskie władze sanitarno-weterynaryjne. Najwięcej przedsiębiorstw dotkniętych restrykcjami pochodzi z Niemiec (5 zakładów produkujących bekon i drobne mięso wieprzowe tzw. trimming) oraz z Belgii (5 zakładów produkujących mięso z głów wieprzowych), w których stwierdzono skażenie salmonellą.

Zakaz wysyłek do Rosji dotyczy również jednego duńskiego zakładu drobiarskiego (wykrycie bakterii listeria) oraz jednego hiszpańskiego, specjalizującego się w produkcji ozorów wieprzowych (salmonella). Również z dniem 15 kwietnia rosyjskie władze znoszą wprowadzony wcześniej tymczasowy zakaz importu produktów zwierzęcych z czterech hiszpańskich zakładów oraz jednego czeskiego.

Zgodnie z wymogami służb rosyjskich, Hiszpanie wzmogą kontrole produktów pod względem pozostałości antybiotyków, natomiast czeskie wyroby będą dokładniej badane z uwagi na kryteria mikrobiologiczne.

Źródło: Portal Spożywczy