Wzrost eksportu wołowiny i mięsa owczego z Urugwaju
Największy wzrost eksportu odnotowano do Rosji (wzrost o 90 proc. do 61,7 tys. ton) oraz krajów azjatyckich (wzrost o 122 proc. do 22,7 tys. ton). Tymczasem dostawy do Stanów Zjednoczonych obniżyły się o 28 proc. do 15,2 tys. ton. Eksport do krajów Unii Europejskiej, przede wszystkim do Niemiec i Hiszpanii, zwiększył się o 34 proc. do 5,5 tys. ton.
W omawianym okresie eksport mięsa owczego z Urugwaju zwiększył się o 41 proc. do 9,7 tys. ton. Tak znaczny wzrost był rezultatem 179 proc. "skoku" eksportu na Bliski Wschód, który wyniósł 3,9 tys. ton. Zwiększył się także ponad 27-krotnie eksport tego gatunku mięsa do Rosji, wynosząc pond 1 tys. ton. Spadł natomiast handel z krajami Ameryki Południowej (spadek o 21 proc. do 2,4 tys. ton) oraz Unii Europejskiej (spadek o 10 proc. do 1,3 tys. ton).
Źródło: Portal Spożywczy