Ceny zbóż, notowania, aktualności

Unijne produkty drobiowe konkurują jakością, nie ceną

Unijne produkty drobiowe konkurują jakością, nie ceną

W dobie globalnego kryzysu konsumenci chętnie sięgają po produkty z niższej półki, które często nie spełniające ostrych standardów jakościowych. - Hermetyczne zamknięcie rynku europejskiego przed tańszymi produktami z innych rynków nie zyska zapewne aprobaty konsumentów. Lepszym rozwiązaniem jest stawianie produktom spoza rynku europejskiego wymagań jakościowych oraz w zakresie standardów produkcji, podobnych do tych stosowanych przez europejskich producentów - ocenia Krystyna Szczepkowska. - Drugim istotnym elementem jest edukowanie konsumentów, tak aby potrafili wybrać produkty zdrowe i bezpieczne, te które dają im najwyższą wartość - dodaje.

W branży drobiarskiej tańsze produkty importowane spoza Unii nie mogą konkurować z rodzimymi świeżymi produktami na rynkach lokalnych. - Uniemożliwiają to znaczne odległości. Mogą natomiast skutecznie z nami konkurować na innych rynkach w grupie wyrobów mrożonych, ograniczając eksport unijnych produktów - zaznacza rzecznik Indykpolu. - Stawianie ostrzejszych wymagań wobec eksporterów np. przez Rosję zwiększa szanse unijnych producentów - akcentuje.

Źródło: Portal Spożywczy