Ceny zbóż, notowania, aktualności

Hodowcy trzody skorzystają przy Klastrze Polska Wędlina

Hodowcy trzody skorzystają przy Klastrze Polska Wędlina

Podkreśla przy tym, że trwałe powiązania oznaczają długoterminowe umowy kontraktacyjne.

Umowy kontraktacyjne między członkami Klastra a dostawcami żywca wieprzowego muszą uwzględniać fakt, że Klaster potrzebuje surowca mięsnego o wyjątkowo wysokiej i powtarzalnej jakości. Nie może być mowy o przypadkowości co do genetyki, sposobu żywienia i utrzymania trzody chlewnej. Chodzi bowiem o produkcję pod potrzeby odbiorców o jasno sprecyzowanych celach i standardach.

Strategia Klastra polegająca na wypromowaniu najlepszych polskich gatunków wędlin tradycyjnych i wieprzowiny kulinarnej premium poprzez uznany przez Ministra Rolnictwa krajowy system JAKOŚĆ TRADYCJA wymusza zorganizowanie przez Klaster baz surowca o nienagannej jakości. Najlepiej oczywiście, aby takie bazy surowcowe były budowane w pobliżu lokalizacji członków Klastra, ze względów logistycznych i ekonomicznych.

Bogusław Barański przewiduje, że rozmowy z hodowcami do najłatwiejszych należeć nie będą. Hodowca będzie chciał za produkcję wysokiej jakości wyższą zapłatę za żywiec. I słusznie, ponieważ surowiec taki będzie podstawą do produkcji wyrobów kategorii premium, a więc wyraźnie droższych od tzw. masowych.

Należy zwrócić jednak uwagę, że w zamian hodowca będzie musiał poddawać się pewnym procedurom kontrolnym w celu certyfikowania etapu chowu w ramach wdrażanego przez Klaster systemu jakości. To wszystko jednak wg B. Barańskiego jest do przebrnięcia. Tym bardziej, że w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 jest adekwatny instrument wspierający hodowców trzody chlewnej, wchodzących do uznanego systemu jakości. Chodzi o działanie nr 132 o nazwie Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności". Instrument ten jest na razie słabo wykorzystywany, a zaplanowanych środków wsparcia jest naprawdę bardzo dużo. Klaster chce pomagać hodowcom w pozyskiwaniu tych środków.

Zatem hodowca, który zdecyduje się na współpracę z Klastrem może liczyć nawet na dwie dopłaty, jedną od odbiorcy w postaci premii za wysoką jakość żywca, a drugą z funduszy unijnych - za poddawanie się procedurze certyfikacji produkcji. Skoro udało się stworzyć takie powiązania w ramach systemów jakości naszym partnerom z francuskiego klastra InnoViandes, to jest szansa, że uda się i nam, zwłaszcza, że mamy dobry wgląd w pewne sprawdzone wzorce - ocenia koordynator inicjatywy.

Źródło: Portal Spożywczy