Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – mięso

Sytuacja na rynku – mięso

Zakłady w większości zostały z zapasami surowca, między innymi boczku. Handel w ubiegłym tygodniu był jeszcze mniejszy niż w ubiegłych latach. Teraz trzeba się liczyć z kompletnym zastojem. Zdaniem ekspertów, na jakikolwiek ruch na tym rynku może trzeba będzie poczekać do drugiej połowy kwietnia.

Półtusze krajowe pełne klasy E kosztują od 5 złotych 30 groszy do 5,5 złotego za kilogram. Agencyjne bez głowy są średnio o 30 groszy droższe.

PÓŁTUSZE WIEPRZOWE  kl.E

zł/kg

pełne        5,30-5,50

agencyjne     5,50-5,90

Jeśli cokolwiek uda się sprzedać, to raczej nadal lepsze gatunkowo mięsa, takie jak schab, szynka, karkówka i łopatka. Ceny na pewno nie wzrosną. Teraz za kilogram schabu bez kości maksymalnie zapłacimy 13 złotych, szynka jest o ponad 2,5 złotego tańsza.

MIĘSO WIEPRZOWE

bez kości

zł/kg

schab        12,00-13,00

karkówka        10,30-10,70

szynka         9,40-10,40

łopatka          8,20-8,60

Schab z kością kosztuje poniżej 9,5 złotego, a karkówka 8 złotych. Ceny szynki są bardzo zróżnicowane - od 6 złotych 60 groszy do prawie 7,5 złotego.

MIĘSO WIEPRZOWE

z kością

zł/kg

schab        9,40-9,50

karkówka        8,00-8,10

szynka        6,60-7,40

łopatka        5,20-5,50


Zarówno przed świętami jak i teraz, nie ma zupełnie zainteresowania mięsami drobnymi i tłuszczami. Wzmożonych zakupów można spodziewać się dopiero pod koniec miesiąca, tuż przed rozpoczęciem sezonu grillowego.

Źródło: Agrobiznes, TVP