Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Sytuacja na rynku – wieprzowina

Zyskali jedynie ci, którzy umowy na dostawy wieprzowiny podpisali ponad tydzień temu. Pozostali muszą liczyć się z problemami. Towaru niby jest pod dostatkiem, ale niekoniecznie tego, którego poszukują przetwórcy. A jeśli już uda się go znaleźć, to trzeba mieć na uwadze rosnące z dnia na dzień stawki. I tak będzie jeszcze przynajmniej przez tydzień.

Kto w ostatni piątek zamawiał importowane półtusze w klasie E, za kilogram płacił 5 złotych 90 groszy. Od poniedziałku było jednak coraz gorzej. Kupując dzisiaj, trzeba liczyć się z ceną 6 złotych 15 groszy.

Półtusze importowane kl. E

ceny transakcyjne     zł/kg

piątek        5,90

poniedziałek        5,95

dzisiaj            6,15


Takie stawki odstraszają niektórych przetwórców. Wolą kupić krajowy surowiec i dołożyć 40 - 50 groszy na rozbiór, bo wtedy koszt zakupu kilograma nie przekracza 5 złotych 90 groszy.

Półtusze krajowe kl. E

ceny transakcyjne    zł/kg

przed rozbiorem            5,35 - 5,40

po rozbiorze            5,80 - 5,90


Systematycznie drożeją wszystkie elementy. Ceny mięs najpopularniejszych - łopatki, karkówki i szynki wzrosły nawet o 50 groszy za kilogram. Ale największe różnice widać w notowaniach schabu.

Elementy wieprzowe z kością   

ceny transakcyjne        zł/kg

karkówka        

tydzień temu    7,10 - 7,30

dzisiaj        7,40 - 7,60

schab               

tydzień temu    11,30 - 11,50

dzisiaj        12,20 - 13,00


Zakontraktowane do wczoraj partie tego surowca osiągnęły poziom 12 złotych 20 groszy. Ci przetwórcy, którzy dzisiaj zdecydują się na kupno, muszą liczyć się ze stawkami ekstra - minimum 13 złotych za kilogram.

Źródło: Agrobiznes, TVP