Czy promienie rentgenowskie pomogą w produkcji lepszych zbóż?
Dzięki wykorzystaniu nowej techniki analizy fluorescencyjnej, można zidentyfikować wiele nowych właściwości ziaren pszenicy, zlokalizować różne minerały, a także zgromadzić informacje o ich składzie chemicznym i podatności na procesy trawienne.
Badacze podkreślają, że ich głównym celem jest znalezienie nowych zdrowszych zbóż, tym bardziej, że dużym światowym problemem jest dieta uboga w najważniejsze składniki pokarmowe. Co roku ponad milion osób umiera z powodu niedoboru cynku i żelaza.
Procesy przemiału i nasze upodobanie do produktów z białej mąki, a nie tych pełnoziarnistych sprawiają, że w efekcie końcowym tracimy wiele ważnych składników mineralnych. Brytyjczycy szukają sposobów, by zwiększyć ilość cynku i żelaza w naszej diecie poprzez wzbogacenie nimi białego pieczywa.
Czy ich eksperymenty pozwolą produkować lepsze zboża, a ludzkości żyć zdrowiej - pokaże czas.
Źródło: rolnicy.com