Sytuacja na rynku – drób
Ceny skupu brojlerów idą w górę. Większy popyt widać nie tylko na rynku krajowym, ale i w eksporcie. Mimo mocnej złotówki, polskie kurczaki kupują Niemcy, Anglicy i Holendrzy.
Drób to nadal najtańsze mięso, dlatego jego spożycie w Polsce wciąż rośnie. Już 3 lata temu przekroczyliśmy średnią europejską. Teraz rocznie każdy statystyczny Polak zjada ponad 25 kilogramów białego mięsa.
średnie spożycie drobiu w Polsce
2009 25 - 26 kg
2008 24,1 kg
2007 24,0 kg
Najgorsze miesiące w handlu mięsem chyba za nami - mówią przetwórcy. Teraz czuć już święta. Potem będą grille i komunie.
A ile oferują hodowcom? Stawka maksymalna to nadal 3 złote 30 groszy, ale właśnie taką cenę można zaobserwować w coraz większej liczbie zakładów.
kurczaki zł/kg
ceny skupu
umowy kontraktacyjne 2,95 - 3,30
wolny rynek 2,97 - 3,30
Minimalne notowania nadal poniżej 3 złotych, ale od poniedziałku może być drożej, bo walka o dostawców już się rozpoczęła. Niestety od dna nie może odbić się rynek indyków.
indyki zł/kg
ceny skupu
indory 4,30 - 4,60
indyczki 4,05 - 4,35
Tu ceny od wielu tygodni pozostają bardzo niskie. Indory skupowane są teraz najczęściej po 4 i pół złotego za kilogram, a indyczki po 4 złote 20 groszy.
Źródło: Agrobiznes, TVP