Dobre perspektywy dla rynku mięsa na rok 2010
Jak prognozuje FAO w 2010 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,6% do 286,1 mln ton. Wzrost ten będzie dotyczył przede wszystkim mięsa wieprzowego (wzrost o 2,1% do 108,7 mln ton) oraz drobiu (wzrost o 2,5% do 94,2 mln ton).
Ze względu na krótszy cykl produkcyjny, sektory wieprzowiny i drobiu będą mogły szybciej zareagować zwiększeniem produkcji na rosnący popyt niż sektor wołowiny.
Pomimo lepszej atmosfery na rynku, światowa produkcja wołowiny w 2010 roku obniży się o 0,5% do 64 mln ton. Niekorzystnie wyglądają perspektywy produkcji tego gatunku mięsa w USA i Kanadzie, lepiej za to w Brazylii, gdzie wzrasta pogłowie bydła.
Niewielkiego wzrostu produkcji można oczekiwać w Australii, dalszego spadku zaś w Rosji, a także w Chinach. W 2010 roku ceny mięsa zaczną ponownie rosnąć po 8% spadku zanotowanym w 2009 roku. Wzrost ten będzie dotyczył przede wszystkim cen wieprzowiny oraz wołowiny. W br. do handlu trafi łącznie 23,7 mln ton mięsa tj. o 2,5% więcej niż w 2009 roku. Spożycie mięsa przypadające na jedną osobę zwiększy się jednak tylko o 0,4% do 41,9 kg/osobę.
Źródło: Portal Spożywczy