Sytuacja na rynku – drób
Za brojlery, niezależnie od tego, gdzie hodowcy je odstawiają, dostać można od 2 złotych 85 groszy maksymalnie do 3 złotych za kilogram. Chyba, że na specjalne zamówienia skupowane są małe sztuki. Wtedy cena rośnie o kilka %. Ale na tym koniec. To poziom zbyt niski, aby zadowolić producentów, jednak przetwórcy nie pozostawiają złudzeń - przy słabym zbycie na więcej liczyć nie można.
Na szczęście zastój powinien już się kończyć - zbliżają się święta, a po nich nastanie prawdopodobnie sezon griillowy.
Na chwilę obecną wciąż nie jest jednak zbyt dobrze - w porównaniu z czerwcem spadek cen kurczaków sięgnął już 1/5. Podobnie staniały indyki.
żywiec drobiowy zł/kg
ceny skupu
indory 4,30 - 4,58
indyczki 4,05 - 4,32
kurczaki 2,85 - 3,00
Indory skupowane są teraz najczęściej po 4 i pół złotego za kilogram, a indyczki po 4 złote 20 groszy. Od poniedziałku ma być jeszcze taniej - przy rozliczeniach w euro mocna złotówka bije bowiem po kieszeni polskich przetwórców.
Dobrze, że czuć chociaż lekkie ożywienie w handlu z Niemcami. Kilka tygodni przed Wielkanocą to normalne, dlatego zakłady już szykują zapasy. A poszukiwane są przede wszystkim filety.
Źródło: Agrobiznes, TVP