Sytuacja na rynku – mięso
Jeśli coś tanieje to chyba tylko po to, by za chwilę zdrożeć. Tak jest niewątpliwie w przypadku szlachetnych elementów. Jak na razie na szynkę, schab czy karkówkę, nie ma ani chętnych, ani tym bardziej presji cen.
Bardzo nieśmiało ożywia się za to rynek tłuszczów - pierwsze transakcje podniosły nieco ceny. Kilogram oferowany krajowym przetwórcom kosztuje najczęściej 1,5 złotego. Ten, który jest przeznaczony na eksport, kosztuje 50 groszy więcej.
TŁUSZCZE DROBNE
ceny transakcyjne zł/kg
kraj 1,5 - 1,6
import 2,0
Obecna sytuacja nie zwiastuje jednak jeszcze większego handlu ze wschodem. Gdyby na prawdę uaktywnili się na przykład ukraińscy kontrahenci, w pierwszej kolejności znikałyby podgardla czy słonina. A tych w magazynach wciąż jest pod dostatkiem. Podobnie zresztą, jak mięs drobnych, których ceny osiągnęły już wyjątkowo niski poziom (pomimo to od dłuższego czasu nie znajdują nabywców). Stawki, w zależności od klasy, wynoszą od niespełna 2,5 złotego do 7 złotych 30 groszy za kilogram.
MIĘSA DROBNE
Klasa II zł/kg
50/50 2,4 - 3,20
60/40 3,70 - 4,60
80/20 6,70 - 7,30
Źródło: Agrobiznes, TVP