Rekordowy przerób rzepaku, produkcja oleju i pasz rzepakowych w Polsce w 2009 r.
Dwanaście firm olejarskich zrzeszonych w PSPO przerobiło w 2009 r. 2,3 mln ton nasion rzepaku, co stanowiło ok. 96% krajowego przerobu. Stowarzyszenie szacuje, że firmy jeszcze nie zrzeszone przerobiły dodatkowe 100 tys. ton rzepaku.
- Wiele firm z naszej branży odnotowało w ubiegłym roku rekordowe ilości przerobu rzepaku w swoich olejarniach, czemu sprzyjała m.in. dostępność surowca dzięki rekordowym zbiorom rzepaku - mówi dr inż. Roman Rybacki prezes zarządu PSPO.
W naszym kraju wzrosły też moce przerobowe dzięki nowym inwestycjom. Przerabiamy dziś ponad 700 tys. ton rzepaku więcej niż w 2006 r. W stosunku do 2008 roku to wzrost o ponad 10% i ponad 40% względem 2006 r. Od kilku lat obserwujemy też istotny wzrost produkcji rzepaku.
Podstawowym produktem firm olejarskich jest olej rzepakowy, którego w zależności od zastosowanej technologii wydobywa się z nasion ok. 33-42%. W 2009 r. padł rekord i wyprodukowano aż 930 tys ton oleju, to wzrost aż o 1/3 w przeciągu 3 ostatnich lat. Olej rzepakowy dzięki rozwojowi rynku biopaliw został w znacznej mierze zagospodarowany w kraju. PSPO szacuje, że jego eksport nie przekroczył 200 tys. ton.
Drugim ważnym produktem przerobu nasion rzepaku jest śruta i makuch rzepakowy. PSPO szacuje, że eksport pasz rzepakowych w 2009 r. przekroczył 500 tys. ton, a więc stanowił ok. 40% produkcji.
Źródło: Portal Spożywczy