Sytuacja na rynku – tuczniki
Tuczników jakby mniej, a zapotrzebowanie na mięso nieśmiało rośnie - komentują przetwórcy. Dlatego, aby nie zostać w tyle, wiele firm od dziś zdecydowało się na zmiany w cennikach. Podwyżki na zachodzie i mocniejsza ostatnio złotówka spowodowały, że import nie stanowi już teraz atrakcyjnej propozycji. W kraju z kolei dostawom nie sprzyja pogoda.
Za najlepsze klasy S i E większość zakładów płaci dziś powyżej 4 i pół złotego - choć zdarzają się i niższe oferty. Klasa R balansuje na granicy 4 złotych.
TUCZNIKI wg wbc zł/kg
S 4,40 - 4,70
E 4,25 - 4,50
U 4,05 - 4,30
R 3,70 - 4,10
O 3,25 - 3,60
P 2,90 - 3,50
źródło ZM
Według klasyfikacji poubojowej rozlicza się teraz większość firm. Punkty skupu to propozycja dla mniejszych hodowców.
Ceny są bardzo różne. Od 3 do 3 i pół złotego za kilogram.
ŻYWIEC WIEPRZOWY
najczęstsze ceny skupu
3,00 - 3,50 zł/kg
Wiele zależy od kondycji zakładu, choć wcale nie oznacza to, że najlepszy płaci najwięcej. Zdarza się, że firmy, które notorycznie mają problemy finansowe i przedłużają terminy płatności, przyciągają hodowców wyższą ceną. Na targowiskach z kolei handel prosiętami jest niewielki. Tam gdzie się odbywa, ceny wahają się najczęściej od 200 do 300 złotych.
PROSIĘTA zł/parę
targowiska
woj. opolskie 200 - 270
woj. mazowieckie 200 - 300
woj. łódzkie 200 - 350
woj. podlaskie 200 - 400
woj. świętokrzyskie 220 - 260
woj. pomorskie 220 - 310
woj. małopolskie 230 - 390
źródło ODR
Źródło: Agrobiznes, TVP