Przerób rzepaku wzrośnie w tym sezonie aż o 11,5 proc.
Do takiej sytuacji przyczyniły się rekordowe zeszłoroczne zbiory, większy niż się spodziewano import około 1,5 mln ton rzepaku oraz mniejszy niż przewidywano przerób od lipca do grudnia 2009 r. - wyjaśniają eksperci FAMMU/FAPA.
W pierwszej połowie bieżącego sezonu wielu producentów zwlekało ze sprzedażą surowca. Oczekuje się jednak, że przerób rzepaku w drugiej połowie sezonu tj. w okresie od stycznia do czerwca br. będzie na rekordowym poziomie 11,5 mln ton. Przyczyni się do tego wzrost popytu na biodiesel, wynikający ze wzrostu obowiązkowej biodomieszki w biopaliwach w wielu państwach Unii.
W rezultacie przerób rzepaku w całym sezonie 2009/10 powinien wzrosnąć o 11,5 proc. i osiągnąć rekordowe 22,7 mln ton.
Źródło: Portal Spożywczy