Sytuacja na rynku – drób
Tym razem tuszki zdrożały w ciągu tygodnia i to o 40 groszy za kilogram. Przyczyna tkwi w braku żywca na rynku i mniej systematycznych dostawach. A obecne śnieżyce mogą jeszcze je utrudnić. Tymczasem handel przybrał na sile- ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.
Ze względu na korzystniejszy przelicznik euro, cieszą się eksporterzy handlujący drobiem. Wysyłane w ramach wcześniej podpisanych kontraktów filety z kurczaków uzyskują teraz wysoką cenę - kilogram kosztuje nawet 13 złotych 60 groszy. W kraju transakcyjne stawki są dużo niższe. Maksymalnie można uzyskać niecałe 10 złotych.
FILETY Z KURCZAKÓW
ceny transakcyjne
zł/kg
na eksport 12,50 - 13,60
w kraju 9,50 - 9,90
Nie ma zapasów skrzydełek, dlatego ceny eksportowanego towaru są wysokie. Kilogram trzyczęściowych skrzydełek kosztuje maksymalnie 5 złotych, w kraju jest o 1,5 złotego taniej. Ceny ćwiartek i kurczaków oraz mięso mechanicznie odkostnione są na stabilnych poziomach, staniały natomiast skórki .
KURCZAKI
ceny transakcyjne
zł/kg
skrzydełka (3-częściowe) 3,50-5,00
ćwiartki 3,40-3,60
MOM 1,20-1,50
skórki 0,80-1,20
Nie ma teraz popytu ze strony wschodnich i południowych sąsiadów na mniej szlachetne elementy i mięsa drobne. Natomiast u nas poszukiwana jest wątróbka, choć trudno ją zdobyć w większych ilościach - ubojów jest mniej i wszystko sprzedawane jest na bieżąco.
PODROBY Z KURCZAKÓW
ceny transakcyjne
zł/kg
wątróbka 1,80-2,00
żołądki 2,90-2,95
serca 3,50
Maksymalna cena transakcyjna to 2 złote. Żołądki i serca są teraz głównie sprowadzane z zachodu. Za żołądki klienci zapłacą poniżej 3 złotych, sprzedający żądają o 30 groszy więcej, dlatego do transakcji dochodzi rzadko.
Źródło: Agrobiznes, TVP