Holandia zwiększyła eksport prosiąt
Połowa tej ilości została wysłana do Niemiec, 14 proc. do Polski, a 12 proc. do Belgii. Udział Niemiec zwiększył się o 1 proc., a Polski - o 4 proc. Wzrosła również sprzedaż do Rumunii, na Słowację i do Czech. W tym samym czasie eksport holenderskich tuczników zwiększył się o 375 tys. ton (8,7 proc.) do 4,7 mln ton. W 2009 r. 77 proc. tuczników sprzedano do Niemiec, 10 proc. na Węgry, a 6,8 proc. do Polski.
Dane eksportowe wskazują również, że 45 proc. holenderskiego żywca wysyłanego za granicę stanowią prosięta i tuczniki. Ostatnie dane PVE wskazują również na 4,4 proc. wzrost produkcji brutto tuczników w Holandii. Liczba ubojów trzody zmniejszyła się w ciągu roku o 1,7 proc., a średnia masa ubojowa wzrosła do 92,3 kg. Biorąc pod uwagę przyrost ludności i spożycie mięsa w Holandii, wskaźnik samowystarczalności tego kraju w zakresie mięsa wieprzowego wzrósł w 2009 r. o 1 proc. do 263 proc.
Źródło: Portal Spożywczy