Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – trzoda chlewna

Sytuacja na rynku – trzoda chlewna

Dziś zdecydowana większość zakładów mięsnych utrzymała cenniki na poziomie z ubiegłego tygodnia. Tylko nieliczni zdecydowali się na niewielkie obniżki jeszcze przed weekendem. Jednak, jak przekonują przetwórcy, ceny raczej nie powinny już maszerować w dół. Gwarancji na to nikt jednak nie jest w stanie udzielić.

Nadzieje producentom daje za to, nieco większa niż dotychczas, sprzedaż mięsa i gotowych wyrobów. Trudno mówić o jakimś wyraźnym wzroście popytu, ale zamówienia ze strony sieci handlowych w każdym bądź razie nie słabną. To, jak na tą chwilę, bardzo dużo - komentują eksperci.

Popatrzmy jak kształtują się dzisiaj ceny skupu trzody w zakładach mięsnych. Średnie, a zarazem najczęstsze stawki za najwyższą klasę „S” nie przekraczają 4 złotych 40 groszy za kilogram. Klasa „R” poniżej 4 złotych to już standard.

TUCZNIKI     wg wbc    zł/kg

S 4,30 - 4,50

E 4,24 - 4,50

U 4,00 - 4,23

R 3,50 - 3,97

O 3,05 - 3,54

P 2,68 - 3,34

Jeżeli chodzi o handel prosiętami, wyraźne przeceny widać na targowiskach. Ale to przede wszystkim wina niesprzyjającej pogody. Najczęściej stawki minimalne zaczynają się od 200 złotych za parę.

PROSIĘTA    zł/parę

TARGOWISKA

woj. opolskie           200 - 270

woj. świętokrzyskie     200 - 260

woj. kujawsko-pomorskie 220 - 260

woj. pomorskie          220 - 300

woj. podlaskie          220 - 360

woj. mazowieckie        230 - 300

woj. małopolskie        230 - 390                wg ODR

Źródło: Agrobiznes, TVP