Sytuacja na rynku – trzoda chlewna
Dziś zdecydowana większość zakładów mięsnych utrzymała cenniki na poziomie z ubiegłego tygodnia. Tylko nieliczni zdecydowali się na niewielkie obniżki jeszcze przed weekendem. Jednak, jak przekonują przetwórcy, ceny raczej nie powinny już maszerować w dół. Gwarancji na to nikt jednak nie jest w stanie udzielić.
Nadzieje producentom daje za to, nieco większa niż dotychczas, sprzedaż mięsa i gotowych wyrobów. Trudno mówić o jakimś wyraźnym wzroście popytu, ale zamówienia ze strony sieci handlowych w każdym bądź razie nie słabną. To, jak na tą chwilę, bardzo dużo - komentują eksperci.
Popatrzmy jak kształtują się dzisiaj ceny skupu trzody w zakładach mięsnych. Średnie, a zarazem najczęstsze stawki za najwyższą klasę S nie przekraczają 4 złotych 40 groszy za kilogram. Klasa R poniżej 4 złotych to już standard.
TUCZNIKI wg wbc zł/kg
S 4,30 - 4,50
E 4,24 - 4,50
U 4,00 - 4,23
R 3,50 - 3,97
O 3,05 - 3,54
P 2,68 - 3,34
Jeżeli chodzi o handel prosiętami, wyraźne przeceny widać na targowiskach. Ale to przede wszystkim wina niesprzyjającej pogody. Najczęściej stawki minimalne zaczynają się od 200 złotych za parę.
PROSIĘTA zł/parę
TARGOWISKA
woj. opolskie 200 - 270
woj. świętokrzyskie 200 - 260
woj. kujawsko-pomorskie 220 - 260
woj. pomorskie 220 - 300
woj. podlaskie 220 - 360
woj. mazowieckie 230 - 300
woj. małopolskie 230 - 390 wg ODR
Źródło: Agrobiznes, TVP