Ceny zbóż, notowania, aktualności

Prezes ZM Salus: Sytuacja sprzyja konsolidacji w branży mięsnej

Prezes ZM Salus: Sytuacja sprzyja konsolidacji w branży mięsnej

Zdaniem Edwarda Andraszaka, za procesem konsolidacji idzie skala produkcji i zatrudnienie: Jak wiadomo, preferencje w korzystaniu środków UE mają firmy średnie i małe. Patrząc z perspektywy samej ubojni, coraz mniej jest takich, których skala produkcji jest mała, gdyż przy niskiej rentowności i niewielkim obrocie - podkreśla prezes ZM Salus.

Jak mówi prezes Andraszak, oferta UE powinna uwzględniać nie tylko niewielkie czy średniej wielkości zakłady, lecz również podmioty duże, gdyż te stać na zaciągnięcie kredytów, przeprowadzenie inwestycji i korzystanie z efektów skali.
- Nadal czas od złożenia wniosku do podpisania umowy jest zbyt długi, a procedury Instytucji Płatniczej są bardzo skomplikowane i niekiedy niezrozumiałe, również dla tych instytucji. Pytanie, czy procedury UE, czy może nasze krajowe są przyczyną takiej sytuacji- zastanawia się Edward Andraszak.

Źródło: Portal Spożywczy