Ceny zbóż, notowania, aktualności

Polska nie chce ograniczać interwencji w ramach WPR

Polska nie chce ograniczać interwencji w ramach WPR

W ramach reformy Wspólnej Polityki Rolnej, proponuje się ograniczenie w zakresie mechanizmów interwencji, w tym skupu interwencyjnego zbóż, w sytuacji dużej niepewności odnośnie poziomu i zmienności cen na tych rynkach rolnych. Tymczasem Polska postuluje, aby decyzję o ograniczeniu interwencji odłożyć do czasu uzyskania większej pewności co do trwałości nowych trendów, jakie zarysowały się w ostatnim czasie.

Nawet w przypadku trwałej poprawy koniunktury globalizacja rynku rolno-żywnościowego będzie prowadzić do większej niestabilności rynkowej, co uzasadnia utrzymanie dotychczasowych instrumentów interwencji, jako siatki bezpieczeństwa. Podjęcie ewentualnej decyzji o ograniczeniu obecnych mechanizmów interwencji wymaga z kolei skutecznych mechanizmów dostosowawczych i równości w dostępie do tych mechanizmów dla wszystkich państw członkowskich w zakresie ich finansowania.

Zdaniem polskich negocjatorów, zaproponowane w projekcie legislacyjnym „proste" przeniesienie środków między płatnościami a funduszem PROW (2007-2013) w ramach kopert krajowych jest złym rozwiązaniem - uzależnia bowiem ilość środków na wzmocnienie PROW od wysokości kopert płatności w danym kraju (czyli głównie od „historycznych" plonów referencyjnych) i od udziału dużych i intensywnych gospodarstw w strukturze rolnictwa, a nie od potrzeb i celów jakim ten zabieg miałby służyć (nowe wyzwania). Dodatkowo niespójność ta jest pogłębiona przez wykluczenie nowych państw członkowskich z mechanizmu redystrybucji wygospodarowanych środków pomiędzy wszystkie państwa członkowskie wg. kryteriów kohezji.

Polska postuluje wyłączenie nowych państw członkowskich z mechanizmu modulacji do 2013 r., kiedy płatności w tych państwach osiągną pełen poziom a jej wdrażanie powinno być stopniowe, zaczynając od 3 proc. Polska postuluje także włączenie nowych państw członkowskich w mechanizm redystrybucji środków wg. kryteriów kohezji.

Źródło: Portal Spożywczy