Rosja wstrzymuje import wieprzowiny i drobiu z USA
Według amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), do dnia 5 stycznia 2010 r. wstrzymano import z ok. 30 amerykańskich zakładów, należących do firm takich jak Smithield Foods, Hatfield Quality Meats, Pork King Packing oraz Tyson Foods. Przyczyną wprowadzenia embarga przez Rosjan był nadmierny poziom zawartości antybiotyków w mięsie, co jest niezgodne rosyjskimi przepisami w zakresie bezpieczeństwa żywności.
USA stosują antybiotyki w produkcji trzody od 50 lat w celu zapobieżenia chorobom i stymulacji wzrostu zwierząt. Według Amerykanów, rosyjskie embargo jest niezgodne z międzynarodowymi standardami Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius), gdyż poziom antybiotyków w amerykańskim mięsie mieści się w granicach tolerancji zatwierdzonych przez ten Kodeks i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Rosyjska zasada "zerowej tolerancji" dla antybiotyków w mięsie jest według Amerykanów nieuzasadnioną, protekcjonistyczną barierą w handlu międzynarodowym, mającą na celu ochronę rodzimej produkcji wieprzowiny.
W okresie od stycznia do października 2009 r. import wieprzowiny z USA do Rosji wyniósł ok. 81 tys. ton i był o 35 proc. niższy niż przed rokiem. Rosja pozostała czwartym co do wielkości odbiorcą amerykańskiej wieprzowiny, co stanowiło 18 proc. rosyjskiego importu tego gatunku mięsa ogółem. Z dniem 1 stycznia 2010 r. Rosja wprowadziła w życie nowe prawo zakazujące produkcji i sprowadzania do kraju drobiu odkażanego chlorem, blokując tym samym import z USA. Rosyjskie władze zapewniły, że wszystkie partie drobiu załadowane i wysłane do Rosji do dnia 31 grudnia 2009 r. będą przyjęte, jednak począwszy od 1 stycznia br. wszelkie wysyłki będą już odrzucane.
W dniu 17 stycznia 2010 r. do Moskwy ma przybyć delegacja władz amerykańskich w celu przedyskutowania problemu eksportu drobiu z USA do Rosji i wypracowania kompromisu. Amerykanie stosują chlor do odkażania mięsa powszechnie i ich zdaniem nie stanowi to zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Rosja jest największym rynkiem zbytu dla amerykańskiego drobiu o wartości 801 mln USD w 2008 r.
Źródło: Portal Spożywczy