Sytuacja na rynku – drób
Nikt już nie liczył na większy ruch przed świętami, jednak popyt na kurczaki i indyki gwałtownie wzrósł, a wraz z nim - także ceny. Cała produkcja sprzedaje się na bieżąco.
Tuszki z kurczaków w ciągu tygodnia zdrożały aż o złotówkę za kilogram, wyższe są także ceny ćwiartek, nóg i filetów, czyli szlachetniejszych elementów poszukiwanych na święta.
KURCZAKI
Ceny transakcyjne
zł/kg
tuszki 4,90 - 5,10
ćwiartki 3,50 - 4,00
filety 10,00 - 11,00
Towaru nie brakuje, jednak przyszłym tygodniu dużego ruchu maklerzy spodziewają się już tylko w poniedziałek.
Natomiast niewielkie jest teraz zainteresowanie skrzydełkami, skórkami czy mięsem mechanicznie odkostnionym. Ceny tych pozycji pozostały na niskim poziomie lub spadły.
PODROBY
Ceny transakcyjne
zł/kg
żołądki 2,50 - 2,90
wątróbki 1,90 - 2,40
serca 3,40 - 3,80
Podobnie jest z podrobami. Mocno staniały żołądki - można je dostać już po 2,5 złotego za kilogram. Ceny wątróbek dosyć stabilne, ale ich zapasów na rynku nie ma.
Źródło: Agrobiznes, TVP