Minister rolnictwa spotkał się z branżą mięsną
Minister Marek Sawicki podkreślił konieczność współpracy producentów i eksporterów w przygotowywaniu jednolitych jakościowo dużych partii towarów. Przygotowanie warunków i uzgodnienie pomiędzy służbami weterynaryjnymi stwarza możliwość do wejścia naszych produktów na dalekie i dotąd egzotyczne rynki. Są to rynki bardzo wymagające, ale duże i opłacalne. Jednak to, jak i na ile będziemy na nich obecni zależy już od samych producentów i eksporterów" - powiedział szef resortu.
Minister Sawicki przypomniał także, że uchwalona w tym roku ustawa o Funduszach Promocji daje realne podstawy do wzmocnienia działań promocyjnych także na tych rynkach. Powstanie poszczególnych funduszy, a już dzisiaj widać, ze mogą to być stosunkowo duże środki, powinno przyczynić się do znacznie szybszego i pełniejszego przedstawienia bogatej oferty eksportowej. Ten nowy instrument wymaga jednak podejmowania przemyślanych wspólnych, jednolitych działań wielu branż, a nie ograniczanie się do pojedynczych wystąpień czy wyjazdów" - podkreślił.
W rozmowach uczestniczył również główny lekarz weterynarii Janusz Związek, który przedstawił wymagania weterynaryjne obowiązujące przy eksporcie mięsa i jego przetworów do Chin, Japonii, Wietnamu, Singapuru, Indonezji, a także Rosji. Podczas spotkania podkreślono duże zainteresowania przetwórców drobiu rynkami krajów arabskich.
Źródło: Portal Spożywczy