Sytuacja na rynku – drób
Wszystko za sprawą małego popytu i wyjątkowo dużej podaży. Teraz do ubojni trafiają indyki z rekordowo wysokich lipcowych wstawień, kiedy to liczba piskląt sięgnęła blisko 3 milionów sztuk. To o 20 % więcej niż zwykle.
Wówczas jednak ceny indyków były wysokie, wręcz nienormalnie wysokie - dodają przetwórcy. Dlatego wielu hodowców zdecydowało się zwiększyć produkcję. Teraz tą nadwyżkę trudno zagospodarować.
Chętni na filety są, ale słabo sprzedaje się mięso z udźca indyków. Zapasy być może uda się rozładować dopiero przed Wielkanocą, bo wtedy surowiec ten masowo wykorzystywany jest do wyrobu białych kiełbas.
Żywiec drobiowy zł/kg
Ceny skupu netto
indory 4,45 - 4,80
indyczki 4,26 - 4,51
brojlery 2,90 - 3,30
Dziś przetwórnie za indory płacą maksymalnie 4 złote 80 groszy, ceny indyczek zaczynają się od 4 złotych 26 groszy. Coraz niższe są także ceny kurczaków. Większość firm płaci za nie poniżej 3 złotych.
Źródło: Agrobiznes, TVP