O, kurczę!
Początek roku zapowiadał się całkiem optymistycznie - wówczas stawki zachęcały do powiększania hodowli. Potem było już tylko gorzej.
Choć ceny pospadały również i na zachodzie Europy, eksport wciąż jeszcze jest opłacalny. Jednak nie mają możliwości wysyłki za granicę. Rośnie produkcja, a wraz z nią - problemy.
Andrzej Sieradzki, hodowca drobiu: Przy obecnych cenach pasz, koszt produkcji jest w granicach 3,10 - 3,20 zł.
Andrzej Danielak, Polski Związek Hodowców Drobiu: W obecnej sytuacji, kiedy zachodzi konieczność ogrzewania kurników, staje się ceną nieopłacalną. Wielu hodowców zastanawia się nad przerwaniem produkcji.
Polska cały czas jest najtańszym producentem drobiu w całej Wspólnocie. Dwukrotnie wyższe są stawki np. we Francji.
Źródło: Agrobiznes, TVP1