Główny Inspektor IJHARS: Wyniki kontroli w zakładach mięsnych nie są zachwycające
Zdaniem Kowalczyka tegoroczne wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHARS w zakładach mięsnych nie są zachwycające. - Jesteśmy 20 lat po rewolucji politycznej, społecznej i gospodarczej. Od 5 lat jesteśmy w Unii Europejskiej. Mamy możliwość korzystania z dużego rynku unijnego, na którym ograniczenia graniczne zostały zniesione. Powoli budujemy nasze marki. Dlatego tak ważne jest dbanie o jakość wyrobów - mówił Stanisław Kowalczyk. Zaznaczył, że dobrym rozwiązaniem są prywatne systemy jakości. - Chociażby takie, jak system QMP dla mięsa wołowego. Podobny system jest przygotowywany dla mięsa wieprzowego - dodał.
Podkreślił on, że producenci mięsa i jego przetworów powinni działać wspólnie. - Musimy sobie zdawać sprawę, że konsolidacja powinna przebiegać w ramach całego łańcucha żywnościowego - zaznaczył główny inspektor IJHARS. - Jednak ten proces nie jest prosty - dodał. Jego zdaniem trudności we współpracy firm mięsnych widać chociażby po kłopotach, jakie pojawiły się przy wybieraniu przedstawicieli do funduszy promocji. Mięsne organizacje branżowe nie potrafiły wypracować konsensusu. - Jeżeli chcemy działać wspólnie, każdy musi z czegoś zrezygnować. Inaczej wspólnych działań nie będzie - zaakcentował.
Źródło: Portal Spożywczy