Rynek Korei Południowej coraz bardziej atrakcyjny dla polskich eksporterów mięsa
W sierpniu bieżącego roku miała miejsce kontrola inspektorów koreańskich, którą przeprowadzono w siedmiu polskich zakładach starających się o pozwolenie na eksport mięsa wieprzowego na rynek Republiki Korei. Jak podaje UPEMI, w rezultacie tej kontroli pięć zakładów uzyskało pozytywną ocenę i będzie mogło eksportować swoje produkty. "Kolejnym pozytywnym sygnałem jest fakt, iż po ponad 4 latach procedur i negocjacji, Republika Korei dokonała otwarcia swojego rynku na produkty z mięsa drobiowego produkowane w Polsce" - informuje UPEMI.
Po blisko dwóch latach UPEMI kończy realizację programu promocyjnego "Stół pełen smaków". Ostatnie z zaplanowanych wydarzeń miało miejsce w dniach 12 - 15 listopada 2009 r. w Gwangju, w Korei Południowej. Na targach spożywczych Gwangju Food Fairs 2009 zaprezentowane zostały walory mięsa wieprzowego pochodzącego z Polski i innych krajów UE. Było to drugie, po targach Seoul Food and Hotel 2009, wydarzenie zrealizowane przez UPEMI w Korei.
Źródło: Portal Spożywczy