Ceny wieprzowiny w Wielkiej Brytanii nadal spadają
Przyczyną niskich cen jest głównie napływ tańszego mięsa wieprzowego z importu oraz osłabienie popytu. Spadek cen w Wielkiej Brytanii był jednak mniejszy niż średnio w całej Unii Europejskiej, gdzie w ciągu miesiąca ceny obniżyły się aż o 7,3 proc. - do 131,8 EUR/100 kg.
W Wielkiej Brytanii spadają również ceny warchlaków - przeciętna cena warchlaka o wadze 30 kg pod koniec października br. wynosiła 54 EUR, o 3,3 EUR mniej niż przed miesiącem.
Liczba ubojów trzody w pierwszej połowie 2009 r. była niższa niż w tym samym okresie 2008 r., lecz od lipca zaczęła rosnąć i we wrześniu br. była o 2 proc. wyższa niż przed rokiem. We wrześniu wzrósł również skup wieprzowiny o ok. 5 proc. Konsumenci brytyjscy kupowali więcej bekonu (8 proc. wzrost) i gotowych do spożycia dań ze schłodzonej wieprzowiny (65 proc. wzrost), zmniejszyło się natomiast zapotrzebowanie na steki (spadek o 15 proc.).
Źródło: Portal Spożywczy