Sytuacja na rynku – króliki
Byłoby jeszcze lepiej, gdyby nie sięgające nawet 30% marże sklepów - tak oceniają przedstawiciele ubojni.
Najlepszy sezon na króliki właśnie się zaczyna, bo zbliża się okres zakupów przed Świętami Bożego Narodzenia. Wtedy zawsze ceny idą w górę. Kilogram żywca w skupie może wzrosnąć nawet do 7 złotych.
CENY ŻYWCA zł/kg
KRÓLICZEGO W UBOJNIACH
2009 4,20 - 6,00
2008 3,80 - 4,50
Teraz, w zależności od tego, czy są to króliki zwykłe, czy mięsne, zakłady płacą od 4 złotych 20 groszy do 6 złotych za kilogram. To o 1/3-cią więcej niż przed rokiem.
Nowe możliwości pojawiły się na zbyt żywca króliczego na Słowacji, w Czechach i Belgii - ceny są tam wyższe niż u nas (w Belgii dochodzą nawet do 7 złotych). Od naszych południowych sąsiadów coraz więcej królików kupują z kolei Węgrzy, dlatego tamtejszy rynek powinien być bardziej chłonny.
Oby tylko nie zabrakło dobrych hodowców - martwią się przedstawiciele ubojni. Ostatnie trudne lata wielu zniechęciło do tej produkcji.
Źródło: Agrobiznes, TVP1