Prezes SRW RP: 2009 r. był nienajgorszy dla przetwórców mięsa
W pierwszych sześciu miesiącach 2009 r. obserwowaliśmy drastyczny spadek pogłowia trzody chlewnej.
- W wakacje wydawało się, że trend uległ odwróceniu. Sytuacja zaczynała wyglądać lepiej. Jednak zmiana nie trwała długo - analizuje Janusz Rodziewicz. - Nasz kraj z eksportera mięsa, stał się jego importerem. Trudno przewidzieć, kiedy nastąpi powrót do wcześniejszego stanu, ale z pewnością do wzrostu eksportu mogą przyczynić się akcje takie, jak realizowany przez nas na rynkach poza UE program "Europejski stół - tradycja, nowoczesność, jakość" - dodaje.
Pierwszy wyjazd związany z zatwierdzonym przez Komisję Europejską programie "Europejski stół - tradycja, nowoczesność, jakość" odbędzie się w połowie lutego. - Będziemy promować mięso na największych targach w Rosji, moskiewskich Prod-Expo - zdradza prezes SRW RP. - Będziemy się też ubiegać o realizację projektu informacyjno-promocyjnego na rynki wewnątrz Unii Europejskiej. Warto pamiętać, że dobra promocja ma silne przełożenie na sprzedaż produktów - zaznacza.
Wzmocnieniem branży mięsnej zdaniem Janusza Rodziewicza może stać się także powstanie klastra zrzeszającego producentów mięsa i wędlin. - W połowie stycznia odbędzie się duża konferencja na ten temat - zapowiada prezes SRW RP.
Źródło: Portal Spożywczy