Ceny zbóż, notowania, aktualności

Wołowina z Polski konkuruje z irlandzkim mięsem na rynku hiszpańskim

Wołowina z Polski konkuruje z irlandzkim mięsem na rynku hiszpańskim

Zdaniem Ruiz polska wołowina posiada wiele cech charakterystycznych dla irlandzkiego mięsa - jest produktem wysokiej jakości, oferowanym w konkurencyjnej cenie.

Podczas kryzysu są to bardzo pożądane cechy, które pozwalają na lepsze konkurowanie na rynku unijnym. Od czasu przystąpienia Polski do UE, nasz kraj zwiększył eksport bydła oraz wołowiny do Hiszpanii. Eksport mięsa w 2008 roku wzrósł do 8 tys. ton, natomiast handel bydłem w ostatnich dwóch latach wynosił średnio 85 tys. sztuk.

Według Hiszpanów w 2008 roku dostawy wołowiny z Polski i Irlandii do Hiszpanii były na zbliżonym poziomie. W pierwszych siedmiu miesiącach 2009 roku eksport polskiej wołowiny do tego kraju wyniósł 10 tys. ton, a Irlandzkiej 6 tys. ton. Zdaniem Ruiz te niekorzystne wyniki w handlu dla Irlandii uwidoczniają potrzebę zróżnicowania i zwiększonej obecności eksporterów irlandzkich na najważniejszych rynkach w Hiszpanii.

Jest to jedyny sposób aby konkurować z coraz silniejszą pozycją handlowców z rynku wschodzącego, jakim jest Polska. Według danych CIHZ w I połowie 2009 roku Polska wyeksportowała do Hiszpanii 8,6 tys. ton mięsa wołowego (świeże, chłodzone i mrożone), tj. dwuipółkrotnie więcej niż w analogicznym okresie 2008 roku. Eksport bydła wyniósł prawie 36 tys. sztuk., a zatem był o ponad 12 proc. większy niż przed rokiem.

Źródło: Portal Spożywczy