Spadły ceny większości mięs
Na początku listopada br. krajowe ceny skupu żywca były zbliżone do notowanych tydzień wcześniej. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 02-08.11.2009 r. za trzodę chlewną, tak jak tydzień wcześniej, płacono przeciętnie 4,17 zł/kg. Ceny skupu bydła, po niewielkim wzroście w poprzednim tygodniu, powróciły do poziomu 4,55 zł/kg.
Lekka tendencja spadkowa cen utrzymała się w skupie drobiu. W pierwszym tygodniu listopada kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,03 zł/kg, wobec 3,04 zł/kg tydzień wcześniej. W tym czasie indyki potaniały o ponad 1 proc., do 4,74 zł/kg. W porównaniu do notowań sprzed miesiąca, ceny skupu trzody chlewnej były niższe o ok. 1 proc., bydła i indyków o ok. 2 proc., a kurcząt - o ponad 5 proc.
Źródło: Portal Spożywczy