Sytuacja na rynku – drób
Przetwórców obecne przeceny nie dziwią. Od poniedziałku kolejny już raz staniały brojlery i indyki - średnio o 5 groszy za kilogram. Skup gęsi w wielu zakładach już się zakończył.
To bomba z opóźnionym zapłonem - tak o rewelacyjnych cenach skupu indyków z połowy roku mówią przetwórcy. Wysokie stawki wielu hodowców skłoniły do większych wstawień.
Teraz dużą podaż trudno zagospodarować. A do tego, za sprawą kryzysu, popyt na mięso indycze u naszych zachodnich sąsiadów wyraźnie zmalał.
Indyki zł/kg
Ceny skupu netto
listopad 2009
indory 4,65 - 4,99
indyczki 4,40 - 4,65
czerwiec 2009
indory 5,65
indyczki 5,25
Magazyny powoli zapełniają się mrożonymi elementami. Szansa na ich sprzedaż powinna pojawić się jeszcze przed świętami. Na razie tanieją filety, a w ślad za nimi spadają ceny skupu. Indory wyceniane są od 4 złotych 65 groszy do prawie 5 złotych za kilogram. Indyczki kosztują średnio 4 i pół złotego. Od czerwca to spadek o kilkadziesiąt groszy.
Bbrojlery zł/kg
Ceny skupu netto
umowy kontraktacyjne 2,90 - 3,04
wolny rynek 2,89 - 2,90
Ceny skupu brojlerów w większości firm spadły poniżej 3 złotych za kilogram. Stawki na wolnym rynku i w dużych zakładach są prawie identyczne, a to oznacza, że towaru jest pod dostatkiem i nie trzeba go specjalnie szukać.
Źródło: Agrobiznes, TVP1