Sytuacja na rynku – mięso
Mimo trudnej sytuacji na rynku, ceny rosną. To przede wszystkim efekt wyższego kursu euro.
Średnio o 10 groszy podrożały półtusze wieprzowe. Kilogram importowanych klasy E bez głowy kosztuje maksymalnie 6 złotych 40 groszy. Podwyżki objęły także schab, szynkę, karkówkę i łopatkę.
WIEPRZOWINA z importu
Giełdy towarowe
Ceny transakcyjne
zł/kg
półtusze kl.E 6,35-6,40
schab b/k 12,70-12,80
szynka z/k 7,30-7,35
karkówka z/k 7,30-7,40
łopatka z/k 5,80-5,85
Niektóre zakłady przetwórcze już zrobiły zakupy do świątecznej produkcji. Schab sprowadzany z Hiszpanii i Portugalii kupowały o 40-50 groszy taniej niż teraz. Ale spora część przedsiębiorstw jeszcze czeka. Dlatego,pomimo obecnego zastoju, maklerzy prognozują, że jeszcze w listopadzie będą widoczne wzmożone zakupy przetwórców, a wieprzowina jeszcze zdrożeje.
Nie ma zainteresowania tłuszczami, ani mięsami drobnymi, które są przynajmniej o kilkadziesiąt groszy droższe wobec oczekiwań potencjalnych klientów.
Źródło: Agrobiznes, TVP1