Producenci wyrobów zbożowych skarżą się na wahania cen na rynku surowcowym
W tym roku przetwórcy powinni się jednak cieszyć, ponieważ ceny zbóż są wyjątkowo niskie.
Eksperci podkreślają, że w obecnej sytuacji z pewnością nastąpi spadek kosztów produkcji produktów zbożowych. Obecnie mąka pszenna piekarnicza jest o ok. 9 -10 proc. tańsza niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, zaś w porównaniu z rokiem 2007 (kiedy cena ziarna była rekordowo wysoka), mąka potaniała nawet o ok. 36-38 proc.
- Rozsądne ceny zbóż bardzo nas cieszą. Jednak dla przemysłu ważniejsze jest, by polityka surowcowa była stabilna - mówi Marek Przeździak, sekretarz generalny Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco.
Na huśtawkę cen na rynkach rolnych skarżą się producenci. Postępująca liberalizacja Wspólnej Polityki Rolnej w Unii Europejskiej, przyczynia się do wzrostu wahania cen zbóż i sprawia, że ich prognozowanie staje się coraz trudniejsze.
Ponieważ Polska nie jest znaczącym eksporterem, ani importerem ziarna, ceny zbóż w naszym kraju uzależnione są przede wszystkim od sytuacji podażowo-popytowej na rynku światowym i na rynku UE. Wyzwaniem dla analityków pozostaje również uwzględnienie w prognozach trudnych do przewidzenia czynników pogodowych, od których silnie uzależniona jest podaż zbóż i innych upraw polowych.
Rozwiązaniem dla producentów przetworów zbożowych mogłoby być zabezpieczanie dostaw poprzez kontraktację. Jak zauważają eksperci, nie jest to jednak takie proste. Problemem może okazać się znalezienie dostawcy, który mógłby zapewnić dostawy jednolitych i odpowiednio dużych partii surowca. Rolnicy obawiają się także, iż stracą na kontraktacji w przypadku, gdy ceny zbóż wzrosną po zbiorach, tak jak to miało miejsce w latach 2006 i 2007.
Dla dużych firm rozwiązaniem może być także zabezpieczenie cen surowca w ramach kontraktów terminowych. Jest to rozwiązanie w Polsce mało popularne, utrudnione ze względu na rozwój krajowych giełd towarowych. Zdaniem specjalistów, duże przedsiębiorstwa - a w szczególności zakłady przetwórcze na rynku roślin oleistych - już dziś zabezpieczają się przed zmianami cen zarówno surowca, jak i produktów finalnych na zagranicznych giełdach towarowych.
Źródło: Portal Spożywczy