Sytuacja na rynku – drób
Ze względu na koszty przechowywania nikomu nie opłaca się teraz mrozić mięsa - tak ocenia Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi. I tylko ceny niektórych elementów idą w dół.
W ciągu tygodnia wyraźnie staniały ćwiartki z kurczaków. Teraz za kilogram trzeba zapłacić maksymalnie 4 złote. Spadły także ceny filetów. Tanieją również skrzydełka, na które jest niewielki popyt.
KURCZAKI
Ceny transakcyjne
zł/kg
tuszki 4,30 - 4,60
ćwiartki 3,50 - 4,00
filety 9,80 - 10,50
skrzydełka 3,20 - 3,50
Pomimo korzystnego dla eksporterów kursu Euro nie wysyłamy drobiu za granicę. Do maklerów docierają jedynie sygnały o lekkim ruchu w nieformalnym handlu z Ukrainą.
Na mięso mechanicznie odkostnione, czy szyje ze skórą chętnych niewielu, natomiast nadal sporo jest pytań od zagranicznych kontrahentów z Dalekiego Wschodu o kurze łapy i łby.
PODROBY Z KURCZAKÓW
Ceny transakcyjne
zł/kg
wątróbki 1,80 - 2,50
żołądki 3,00 - 3,60
serca 2,80 - 3,80
Rozbieżność cenowa w ofertach sprzedaży podrobów jest znaczna. Największe różnice notuje się w przypadku serc z kurczaków. Kilogram kosztuje od 2 złotych 80 groszy do 3 złotych 80 groszy.
Zdaniem maklerów, ceny do połowy grudnia powinny się utrzymać na podobnym poziomie. Lekko wzrosnąć mogą jedynie na krótki okres czasu - tuż przed Świętami Bożego Narodzenia.
Źródło: Agrobiznes, TVP1