Do końca sierpnia kraje UE sprowadziły prawie 285 tys. ton mięsa oraz żywca wołowego
Największy udział w imporcie tych towarów do Unii miały trzy kraje: Brazylia, Argentyna oraz Urugwaj (łączny udział w imporcie na poziomie 81,1 proc.).
We wspomnianym okresie Unia Europejska wyeksportowała do krajów trzecich łącznie 158 tys. ton mięsa oraz żywca wołowego, tj. o 16,6 proc. mniej niż miesiącach styczeń-sierpień 2008 roku. Towary te Wspólnota eksportowała przede wszystkim do Rosji (21,5 proc. udział w eksporcie), a także do Chorwacji (10,4 proc. udział) oraz Szwajcarii (8,1 proc. udział).
W okresie lipiec - wrzesień 2009 w stosunku do okresu lipiec - wrzesień 2008 zmniejszyła się o 27,2 proc. ilość świeżej wołowiny, na którą złożono aplikacje na eksport z refundacjami.
W przypadku mrożonej wołowiny wielkość ta obniżyła się o 61,7 proc., natomiast w stosunku do żywca wołowego do dalszego odchowania zanotowano wzrost o 12,7 proc. W omawianym okresie nie złożono aplikacji na eksport z dopłatami tzw. konserwowanej wołowiny.
Źródło: Portal Spożywczy