Sytuacja na rynku – mięso
Jak jest teraz? Sytuacja zdecydowanie się pogorszyła, ponieważ nie sprzedaje się właściwie nic.
Kto może sobie na to pozwolić, czyni nieśmiałe przymiarki do przecen, ale i to na niewiele się zdaje. Magazyny zaczynają robić się za ciasne, bo góry szynek, łopatek czy karkówki wciąż rosną.
Zakłady mięsne ani nie sprzedają półtusz, ani nie dokupują towaru, zabezpieczają tylko i wyłącznie bieżące potrzeby. Narzekają też importerzy, którzy mimo atrakcyjnych ofert, maja problemy z upłynnieniem towaru. Każdy dzień to inny kurs euro - i inne ceny. Trudno w tej chwili znaleźć jakikolwiek asortyment, który cieszyłby się zainteresowaniem nabywców.
Ostatnie dni przyniosły jedynie lekkie ożywienie w handlu tłuszczami, przede wszystkim twardymi. Ale kupującym i sprzedającym trudno spotkać się gdzieś po środku.
OFERTY SPRZEDAŻY
Giełdy towarowe zł/kg
tłuszcz drobny twardy 2,8
tłuszcz twardy miękki 2,2
smalec w blokach 2,8 - 3,0
smalec paczkowany 3,2 - 3,4
Źródło: Agrobiznes, TVP1