Sytuacja na rynku – drób
Trudno się dziwić niezadowoleniu hodowców. Od wielu tygodni powoli, ale systematycznie, ceny spadają. Żywiec indyczy staniał już o 12%, a brojlery o ponad 20%.
Mało klientów, ceny zbytu niskie - to zdaniem przetwórców wystarczający powód do korekty cenników. Dlatego dalsze spadki są nadal możliwe. Jak mówią w zakładach nawet święta niewiele tu pomogą, bo na przykład z mięsa indyczego w tym czasie sprzedają się praktycznie tylko filety, a cała reszta elementów zapełnia magazyny.
Indyki zł/kg
Ceny skupu netto
indory 4,70 - 5,22
indyczki 4,48 - 4,80
Dziś w większości firm indory wyceniane są na 5 złotych za kilogram. Indyczki skupowane są średnio po 4 złote 70 groszy. Na dodatkową premię można liczyć przy wysokiej wadze filetów.
Brojlery zł/kg
Ceny skupu netto
umowy kontraktacyjne 3,00 - 3,40
wolny rynek 2,85 - 3,00
Tańsze niż przed tygodniem są także brojlery. Duże zakłady płacą za nie około 3 złotych, wolny rynek o kilka % mniej.
Źródło: Agrobiznes, TVP1