Ceny zbóż, notowania, aktualności

Sytuacja na rynku – mięso

Sytuacja na rynku – mięso

Do obniżek wieprzowiny zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Podobnie jest z drobiem, którego ceny podlegają dość częstym wahaniom. Jednak spadki na rynku wołowiny, należą raczej do rzadkości.

Wydawałoby się, że to od lat najbardziej stabilna gałąź produkcji - tymczasem i w tym przypadku nie udało się uchronić przed obniżkami. Podaż wołowiny rośnie, czego nie można powiedzieć o rynkach zbytu.

Najbardziej tanieją krowy, nieco mniej jałówki i buhaje. Ale to tylko dlatego, że wciąż są podpisywane umowy handlowe z zachodnioeuropejskimi odbiorcami.

- Gdyby nie to, spadki na pewno byłyby większe - oceniają maklerzy. Jako importer wołowiny w dalszym ciągu proponujemy atrakcyjne dla klientów z zachodu stawki. Średnia cena żywca wołowego wynosi w Polsce niecałe 2,5 euro za kilogram.

Najdrożej - ponad 3 euro -  jest we Francji, Danii i w Niemczech. Najtaniej na Litwie.

Żywiec wołowy     euro/kg

Francja  3,16

Dania    3,09

Niemcy   3,01

Słowacja 2,82

Węgry    2,54

Polska   2,47

Litwa    1,92      



Na rynku drobiu Polska ma zdecydowanie najniższe ceny, nieporównywalne z innymi krajami. Dwa razy drożej niż u nas, jest we Francji.

Żywiec drobiowy      euro/kg

Francja   2,10

Węgry     1,82

Dania     1,79

Słowacja  1,74

Rumunia   1,52

Litwa     1,47

Polska    1,13

Źródło: Agrobiznes, TVP1