Sytuacja na rynku – mięso
Nam kurczą się rynki zbytu, z kolei producentom z zachodu Europy wręcz przeciwnie. Ich propozycje cenowe są na tyle konkurencyjne, że z powodzeniem znajdują nabywców.
Polscy przetwórcy wciąż szukają chętnych na swoje towary. Z braku możliwości handlu z Rosją i Ukrainą, próbują szczęścia na południu. Ale umowy z Rumunią czy Bułgarią nie należą do najłatwiejszych.
Nawet jeśli uda się sprzedać towar, nigdy nie ma pewności, że nie zostanie on zareklamowany. To swoisty kolejny etap negocjacji cenowych. W efekcie piętrzących się trudności, polski rynek zaczyna dusić się w nadmiarze mięsa w sosie nie tylko własnym.
Nie ma żadnego popytu na półtusze czy szlachetne elementy. Tanieją mięsa drobne. Zdaniem Jarosława Ogorzewskiego z giełdy Agrohandel w Łodzi, jest to wynik kończącego się sezonu - o ile można mówić o tym, że taki sezon w ogóle był.
MIĘSA DROBNE zł/kg
klasa I 9,30 - 11,40
klasa II 50/50 3,80 - 6,50
klasa II 60/40 5,40 - 7,00
klasa II 80/20 3,90 - 9,50
Źródło: Agrobiznes, TVP1