Albo górka, albo dołek
Zachęceni bardzo dobrym początkiem roku hodowcy znacznie zwiększyli produkcję. Wzrosła liczebność stad reprodukcyjnych. W lipcu i sierpniu wstawienia były prawie o połowę wyższe niż normalnie. To oznacza, że przeceny na rynku drobiu szybko się nie skończą - ostrzegają eksperci.
Ich zdaniem rozwiązaniem byłoby wprowadzenie kwot produkcji i ustalenie krajowego limitu. Teraz każdy produkuje ile chce, a skutki destabilizacji bywają opłakane. Jak na razie sytuację ratuje jeszcze eksport - polskie kurczaki są najtańsze w całej Unii Europejskiej.
Brojlery
Ceny skupu netto zł/kg
wolny rynek 2,90 - 3,00
umowy kontraktacyjne 3,00 - 3,20
W punktach skupu najczęściej obowiązują dziś stawki około 3 złotych za kilogram brojlerów. I to niezależnie czy na wolnym rynku czy w ramach kontraktacji. Maksymalnie 3 złote 40 groszy można dostać za produkowane na specjalne zamówienia, małe kurczaki, tak zwane grillowe. Ale to margines całej produkcji.
Indyki
Ceny skupu netto zł/kg
indory 4,75 - 5,28
indyczki 4,55 - 4,86
Również indyki, choć minimalnie, to jednak wciąż tanieją. Indory kupowane są średnio po 5 złotych, a indyczki po 4 złote 70 groszy.
Źródło: Agrobiznes, TVP1