Mało chętnych, mało transakcji
Po letnim popycie na mięsa drobne - nie ma już śladu. Mimo atrakcyjnych ofert słabo sprzedają się również elementy wieprzowe: schab, szynka czy karkówka.
Handlowcy i przetwórcy liczą na ożywienie ponieważ w chwili obecnej, jeśli już coś się sprzedaje, to tylko łopatka. Ceny importowanej i krajowej są na zbliżonym poziomie - około 6 złotych za kilogram.
Na pozostałe elementy transakcje zawierane są sporadycznie, tak że trudno nawet mówić o obowiązujących stawkach, bo tych praktycznie ich nie ma.
Tłuszcze zł/kg
Ceny transakcyjne
słonina 3,00 - 3,20
tłuszcz drobny twardy 2,30 - 2,80
skórki 0,90 - 1,00
Nawet na tłuszcze, którym z reguły koniec roku sprzyjał (chętnie kupowali je eksporterzy) trudno teraz znaleźć nabywców. Ceny skórek spadły już poniżej złotówki.
Słonina kosztuje około 3 złotych. Wyjątkiem jest tłuszcz twardy, którego ceny rosną doganiając powoli notowania słoniny. To jedyny towar którego brakuje, a to ze względu na mniejsze uboje żywca.
Źródło: Agrobiznes, TVP1